
3 redenen om voor softshell te kiezen bij rolstoel-outdoor
Softshell is een outdoormateriaal dat erg populair is bij wandelaars en sporters. Je ziet het veel terug bij outdoorwinkels.
Bij het ontwerpen van de rolstoelcapes vroeg ik me af of softshell hier de meest geschikte stof voor is. Of misschien wol of fleece? Deze materialen hebben ook elk hun eigen positieve eigenschappen.
Ik ging in gesprek met de mensen die dat het beste weten, de rolstoelgebruikers zelf. Daarnaast sprak ik ook met zorgverleners. Ik kwam tot de conclusie dat bij rolstoel-outdoor materiaal een zeer belangrijke rol speelt. Niet alleen, omdat wanneer je zit je het sneller koud krijgt. Maar ook het gewicht van het kledingstuk dat op het lichaam rust is belangrijk. En daarnaast of de stof soepel is en glad valt na het aantrekken.
En ja, dan kom je toch bij softshell terecht. In dit blog lees je welke 3 redenen voor mij doorslaggevend zijn om voor softshell te kiezen. Ik maak ook de vergelijking ten aanzien van fleece, wol en dons. Zodat je zelf een eigen afweging kan maken wat voor jou werkt.
Maar eerst even dit.
Wat is softshell?
Je ziet dit materiaal veel bij outdoorkleding en met goede reden. Het is licht in gewicht, waterafstotend, winddicht en ademend. Het is in de loop der jaren een vervanging geworden van de combinatie van een fleecevest en een regenjas (hardshell).
Softshell is niet volledig waterdicht. Maar de waterafstotende eigenschap van softshell is vaak voldoende bij een regenbui. En voor de meeste ommetjes volstaat deze waterafstotende eigenschap dan ook.
De stof is opgebouwd uit drie lagen. Een buitenlaag die winddicht en waterafstotend is. In het midden een membraan die zorgt dat de stof ademend is. En een binnenlaag van fleece die de lichaamswarmte bij je houdt. Het totaal is licht in gewicht en soepel, waardoor het erg comfortabel draagt.
Nu je iets meer weet van softshell, ga ik je vertellen wat de redenen zijn om voor softshell te kiezen bij rolstoel-outdoor.
3 redenen om te kiezen voor softshell, zijn:
1. Licht in gewicht
De mensen die ik heb gesproken, gaven aan dat het belangrijk is dat een kledingstuk niet te zwaar weegt op het lichaam. Dat bespaart energie en vaak ook pijn en ongemak. Doordat softshell zo licht is in gewicht is het haast moeilijk te geloven dat het echt warm genoeg is.
2. Winddicht
De stof is winddicht. Dat houdt de koude wind tegen en blijf de rolstoelgebruiker lekker warm.
Lichaamswarmte wordt dus niet zomaar weggeblazen door de wind en blijft lekker bij de drager.
3. Waterafstotend
Waterafstotend houdt in dat regendruppels van de stof afglijden bij een klein buitje. Bij nederlandse ommetjes is dat vaak voldoende.
De meeste mensen beginnen niet aan een ommetje als het buiten stroomt van de regen.
Wil je liever waterdicht materiaal, dan kom je bij hardshell terecht. Het verschil zit in de specificaties, dat kun je vaak opzoeken of vragen bij de betere outdoorwinkels. Dan gaat het om de hoeveelheid water die de hardshell tegen kan houden voor het verzadigd raakt en het water doorlaat. Daarnaast is het belangrijk dat naden geseald zijn en er waterdichte ritsen in zijn gezet.
Wij houden het hier op softshell, omdat dat een allround materiaal is, dat het hele jaar ingezet kan worden.
Bonusreden om voor softshell te kiezen:
Het is hierboven al genoemd, softshell is ademend. Door het membraan dat in de softshell is verwerkt, kan lichaamswarmte en -vocht door de stof naar buiten. Ook als je stilzit en je koudegevoelig bent is dat een prettige eigenschap.
Nu weet je de drie redenen (+ bonusreden) om voor softshell te kiezen. De combinatie van de eigenschappen maakt het mogelijk dat een rolstoelcape van softshell een jas kan vervangen. Voor de warme capes en beenhoezen laten we speciaal gewatteerde voering maken die we er als extra laag inzetten. Voor nog meer warmte, zodat je zeker weten warm aan je ommetje begint en dat ook blijft.
Tot slot wil ik de vergelijking maken hoe softshell zich verhoudt ten opzichte van fleece, wol of dons.
Want…
Waarom zou je niet kiezen voor fleece, wol of dons?
Softshell vs fleece
Fleece wordt ook vaak gebruikt voor een cape, poncho of omslagdoek. Het is heel licht in gewicht en houdt de drager goed warm. Daarnaast is het ook ademend, dus kan de lichaamswarmte en -vocht weg. Het is niet voor niks dat de meeste dekentjes en kleedjes van polyester fleece gemaakt zijn.
Fleece kan worden gedragen als een tweede laag. Bijvoorbeeld een rolstoelcape van fleece stof met daaroverheen een regenponcho. Voor een kort ommetje in de zomer kan fleece volstaan.
Het nadeel ten opzichte van softshell is dat het niet winddicht en waterafstotend is.
Softshell vs wol
Wol is een natuurlijk materiaal. Het voordeel is dat het lekker warm is. De lucht tussen de vezels kan mooi de warmte opnemen en behouden, behalve wanneer het waait. En als je stilzit kan dat snel erg koud aanvoelen.
Andere nadelen ten opzichte van softshell is dat het in gewicht vaak wat zwaar is. En het bij regen vocht ook opneemt en daardoor nog zwaarder weegt.
Softshell vs dons
Dons is lekker warm en licht in gewicht. Dat is een groot voordeel.
Het nadeel ten opzichte van softshell is dat het vaak zo groot is in volume. Bij zitten gaat de stof vaak omhoog en wordt iemand een donzen bolletje.
Ik hoop dat je hiermee een goed beeld hebt gekregen van softshell. En dat je zelf een goede afweging kunt maken of softshell voor jou de beste keus is.
Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit blog? Aarzel niet om contact op te nemen. Of bekijk aanbod van rolstoelcapes en beenhoezen.
Geniet van je dag!
Groetjes, Daphne
Voor dit blog heb ik de volgende bronnen geraadpleegd:
- Eigen ervaring als ontwerper bij DAPR Fashion
- Gesprekken met rolstoelgebruikers en zorgverleners
- https://bergwijzer.nl/
- https://www.antrekk.nl/
- https://www.wandel.nl/
- https://www.bever.nl/

ontwerper DAPR Fashion