“Mijn moeder heeft een halfzijdige verlamming en het aankleden gaat moeizaam. Hoe kan ik haar helpen?”
“Mijn moeder heeft een halfzijdige verlamming als gevolg van een cva (Cerebro Vasculair Accident, ook wel beroerte) en het aankleden gaat moeizaam. De verlamde kant van haar lichaam wordt steeds stijver. Het aankleden is hierdoor lastig, omdat haar elleboog gebogen is en niet meer gestrekt kan worden. Hoe kan ik haar helpen?”
Zo begon de mail van een klant van ons, die haar moeder meer gemak en rust gunt tijdens het aankleden op bed. Het aankleden gebeurt door de mantelzorger of zorgprofessional.
In dit blog is beschreven hoe je een onderhemd en blouses/truien aanpast. Het belangrijkst is dat je het kledingstuk niet meer over het hoofd hoeft aan te trekken. Zo voorkom je dat je (liefdevol) aan de arm moet trekken om de mouw of armsgat over de elleboog te krijgen. Dit is niet alleen pijnlijk maar kost ook veel energie. Daarnaast bestaat de kans om snel de naden van kleding kapot te trekken.
Met deze eenvoudige aanpassingen ervaar je direct hoe makkelijk aangepaste kleding is.
1. Met deze twee aanpassingen trek je het onderhemd eenvoudig aan:
Met deze aanpassing verminder je de fysieke inspanning aanzienlijk bij het aantrekken van een onderhemd. Dit doe je door 1 schoudernaad en 1 zijnaad (de zijkant) van het onderhemd open te maken. Dit kan door de naad open te knippen of los te tornen met een tornmesje.
Zie foto.
Dat doe je aan de kant waar de persoon niet verlamd is, de zogenoemde “goede” kant. Om het onderhemd vervolgens te kunnen sluiten, gebruik je klittenband of babydrukkers.
Op deze manier kan iemand liggend worden aangekleed. Je schuift het onderhemd over de verlamde arm. Zonder deze te veel te moeten bewegen. En eenmaal aan sluit je eenvoudig het onderhemd.
2. Drie variaties om truien en blouses van voren aan te trekken:
Het aankleden van iemand met een halfzijdige verlamming wordt een stuk makkelijker wanneer de achterkant van het kledingstuk wordt opengeknipt. Dat doe je precies in het midden van het kledingstuk en knip je door de kraag/ hals.
Op de foto zie je waar je het open knipt. Dankzij deze opening kan het kledingstuk eenvoudig van voren aangetrokken worden.
Het inzetten van een sluiting is optioneel. Het dient als doel dat het kledingstuk niet achter openvalt. Dus bij korte stukjes lopen of even staan. Maar wanneer iemand de hele dag in een rolstoel zit, is het niet nodig en misschien zelfs onprettig.
Variatie 1: Plaats een klittenbandsluiting in de gehele achterkant.
Een klittenbandsluiting is zacht en geeft weinig kans op drukplekken. Er is aan de achterkant van het kledingstuk extra ruimte voor nodig. Dit komt omdat als je het kledingstuk open geknipt hebt en over elkaar wilt leggen om te sluiten. Je hebt zo’n 4-5 cm extra nodig.
Om dit op te lossen laat je een strook stof ertussen zetten, waarop het klittenband wordt genaaid.
Het maken van een sluiting is geschikt wanneer het kledingstuk kan openvallen. Bijvoorbeeld bij korte stukjes lopen of wanneer er een vest over aan wordt gedaan. Het voorkomt dat het kledingstuk weer openvalt.
Wanneer iemand de hele dag in de rolstoel zit, zijn variaties 2 en 3 ook heel geschikt:
2. Plaats een klittenbandsluiting alleen in de hals.
Maak alleen een klittenbandsluiting in de hals en zorg dat de rest van het kledingstuk glad achter de rug is.
3. Knip het kledingstuk open tot de kraag en laat het open.
Werk de stof af met een lock- of zigzagsteek en strijk het kledingstuk met je handen glad achter de rug.
Materiaalkeuze:
Bij kleding dat direct met de huid in contact komt is het aan te bevelen om voor katoen of viscose te kiezen. Dat is zacht voor de huid en kan goed lichaamswarmte wegvoeren. Satijn kan snel kreuken en daarbij wordt de kans op drukplekken groter.
Voorkom in elk geval 100% polyester. Polyester kan geen lichaamswarmte doorlaten. Het kan daardoor broeierig aanvoelen en bij langdurig dragen huidirritaties veroorzaken.
Vind je dit blog waardevol? En wil je meer van dit soort tips lezen?
Omdat buiten binnen begint besteden we bij DAPR Fashion aandacht aan het makkelijker aan- en uitkleden onder de naam Eerste Hulp Bij Aankleden.