Kledingtips bij dementie.
Aankleden lijkt simpel, maar kan ingewikkeld zijn bij dementie.
Dit blog kledingtips bij dementie laat je zien dat aangepaste kleding een uitkomst biedt bij mensen met dementie.
Het doel van aangepaste kleding is dat mensen zo lang mogelijk zich zelfstandig kunnen aan- en uitkleden. En zodra hulp nodig is bij het aan- en uitkleden is aangepaste kleding prettig, omdat het de fysieke belasting vermindert van de betrokkenen. Dat scheelt energie en voorkomt weerstand. Daarnaast kan aangepaste kleding er netjes en stijlvol uitzien. Het betekent dat als iemand graag goed gekleed ging, dat nu ook kan. Je behoudt iemands karakter en menswaardigheid.
Zo lang mogelijk zelfstandig aan- en uitkleden.
Het aan- en uitkleden is een persoonlijk proces en degene met dementie zal dit zo lang mogelijk zelf willen doen. Je kunt wel helpen om dit proces soepeler te laten verlopen.
Bijvoorbeeld:
- Berg de winterkleding op in de zomer om vergissingen te voorkomen. En vice versa.
- Leg de kleding de avond van tevoren klaar in de volgorde van aankleden.
- Koop meerdere exemplaren van hetzelfde favoriete kledingstuk aan.
- Zorg dat er niet te veel keus is, bijvoorbeeld maximaal twee blouses om uit te kiezen. Dat geeft een gevoel van regie en houdt het overzichtelijk.
- Schaf kleding aan met makkelijke sluitingen zoals een broek-met-elastiek of schoenen met klittenbandsluiting.
- Wat je kunt doen is een merkje in de voorkant van een broek naaien met een kleur garen of een lint om zo de juiste kant herkenbaar te maken.
Een casemanager dementie of de ergotherapeut kan hierbij met je meedenken.
Aanpassen van bestaande kleding.
Je kunt beginnen met het aanpassen van de bestaande garderobe. Zo kun je ervaren wat werkt en hoef je niet meteen op zoek te gaan naar aangepaste kleding.
Hierna volgen een aantal voorbeelden.
1. Krijg betere grip op je knoop en rits.
Bij een broek kun je de knoop vervangen met klittenband. Eventueel naai je de knoop aan de voorzijde er alsnog op, zodat de broek er netjes uitziet. Een andere oplossing is om te kiezen voor een seniorenpantalon (broek-met-elastiek) of joggingbroek . Hoewel dat niet altijd past bij de gewenste uitstraling van de persoon.
Een broekrits dichtdoen kan makkelijker gemaakt worden met bijvoorbeeld een sleutelringetje of een ritshulp (zoals op de foto). Deze kun je ook toepassen op de rits van een jas. En door een afwijkende kleur te kiezen is het ook beter zichtbaar bij het dichtdoen van de jas.
Wij verkopen deze ritshulp. Je vindt het product hier.
2. Zo wordt het eenvoudiger om een broek aan te trekken.
Door te kiezen voor een broek-met-elastiek oftewel een seniorenpantalon of joggingbroek wordt het aankleden een stuk makkelijker. Met name de seniorenpantalons hebben vaak een nette uitstraling en zijn voorzien van een elastieken band. Daardoor wordt het aantrekken een stuk eenvoudiger, omdat je niet meer te maken hebt met een rits en knoop. Vaak zijn van een polyester materiaal gemaakt wat betekent dat dagelijks wassen geen probleem is.
Wil je liever een stof dat meer ademt let er dan op dat er naast polyester ook katoen of viscose in is verwerkt.
Als een broek zittend of liggend wordt aangetrokken, is het handig om ritsen in de zijnaad te (laten) zetten. Dat kan op twee manieren:
A. Zittend aankleden met een rits in de broek tot de heup.
Door de broek open te ritsen tot waar de heup is kan iemand eerst de benen in de broekspijpen steken. Wanneer kort staan mogelijk is, laat de persoon even opstaan en schuif vervolgens de broek onder de billen. Wanneer de persoon weer zit, doe dan de beide ritsen dicht.
Als staan niet mogelijk is, laat dan de persoon zijwaarts laten bewegen om zo de broek onder de billen te schuiven. Hierbij wordt wat armkracht gevraagd.
B. Zittend of liggend aankleden met ritsen in de gehele zijnaad van de broek.
Door de broek helemaal open te ritsen en kun je deze klaarleggen op bed of op een stoel. Zo kan iemand er met een zijwaartse transfer of vanuit zijligging op de broek komen. Vervolgens worden de ritsen dicht gedaan en is de broek aan.
Dankzij ritsen wordt de fysieke inspanning, die nodig is voor het aankleden, aanzienlijk verminderd. Ritsen kun je laten inzetten in bestaande broeken, daarmee kun je direct ervaren wat een gemak dat geeft.
Eventueel laat je een dubbel deelbare rits inzetten, zodat je de broek ook van onder openritsen. Dat is praktisch bij gebruik van steunkousen en/of aangepast schoeisel. Of bijvoorbeeld wanneer iemand een katheter draagt aan het onderbeen, kun je deze eenvoudig vervangen.
3. Eenvoudiger aantrekken van trui, blouse en/of jas.
Wanneer schouders stram worden of het is lastig om de armen door de mouwen te steken. Dan kost het aankleden een hoop meer energie en soms is het pijnlijk.
Afhankelijk van de situatie zijn er gelukkig dingen die je kunt doen met de bestaande garderobe. Door het kledingstuk te openen aan de achterkant, wordt het mogelijk om het kledingstuk van voren aan te trekken.
2 manieren om een opening te maken aan de achterkant in kleding:
- De eerste manier is om de achterkant open te knippen tot de kraag. Het kledingstuk trek je aan over het hoofd. Het kledingstuk kan vervolgens van voren verder aangetrokken worden.
Gebruik een zigzagsteek om te voorkomen dat de stof rafelt. Na het aankleden kan de stof achter de rug glad worden weggestreken. - De tweede manier is om de achterkant in het geheel open te knippen. Dat betekent dat het geheel van voren wordt aangetrokken en het kledingstuk niet over het hoofd hoeft worden gedaan. Je zal bij deze manier wel een sluiting moeten maken om te voorkomen dat kledingstuk openvalt. Dat kan door een beleg (een extra strook stof) achter 1 zijde te stikken en daarop een sluiting te maken. Dat kan klittenband zijn of babydrukkers. Beide zijn erg plat en nauwelijks voelbaar. Hiermee voorkom je drukplekken of irritatie op de huid.
Deze manieren worden vooral toegepast bij kleding als overhemden, japonnen, onderhemden etc. Het kan ook wel worden toegepast in een jas. Maar dan heb je te maken met een extra uitdaging om de voering netjes af te werken.
Ondersteuning van het aan- en uitkleden met muziek.
Muziek is een positieve manier om contact te maken met iemand. Daarom kan het heel ontspannend zijn om muziek aan te zetten tijdens het aan- en uitkleden. Bijvoorbeeld muziek waar degene vroeger graag zelf naar luisterde. Je kunt daarmee angst verminderen of wegnemen. Zing zachtjes mee en kijk of de persoon aanhaakt. Vaak werkt dat heel goed en haalt het de focus weg van het proces waar iemand eventueel weerstand voor voelt.
Hieronder staan links waar je meer vindt over muziek en dementie:
https://www.alzheimer-nederland.nl/nieuws/muziektherapie-een-aanstekelijk-medicijn-bij-dementie
https://www.zorgvoorbeter.nl/dementie/zorg/muziek
https://dementie.nl/activiteiten/de-invloed-van-muziek-op-je-naaste-met-dementie
“Kiezen voor aangepaste kleding is een moedige keuze.”
Ondersteuning van het n- en uitkleden met muziek
De stap van een jas naar een rolstoelcape.
Het aantrekken van een jas levert vaak gedoe op. Zeker wanneer iemand in een rolstoel zit. Bij DAPR Fashion geloven wij dat het mogelijk is om lekker naar buiten te gaan, zonder dat het aantrekken van een jas dit verhinderd.Soms is het daarbij nodig of gewoon fijn om de stap te maken van een jas naar een rolstoelcape.
Waarbij het aanpassen van bestaande kleding gericht is op comfort bieden binnen het bestaande kledingstuk. Is een rolstoelcape ontworpen vanuit een andere benadering. Het ontwerp is gericht op comfort bieden, gemak bij het aankleden en er stijlvol uitzien.
We hebben capes die je over het hoofd aantrekt en capes die je kunt openritsen. Die laatste kiezen mantelzorgers vaak voor hun partner met dementie. Omdat het prettig is dat je de cape niet over het hoofd hoeft aan te doen.
Bekijk het aanbod om te zien of een rolstoelcape voor jou de uitkomst biedt.