Wat is rolstoelkleding?
Rolstoelkleding is kleding waarbij de pasvorm is aangepast aan de zittende houding in een rolstoel. Het doel is optimaal draagcomfort, er goed uitzien en gemak bij het aan- en uitkleden voor zowel de rolstoelgebruiker alsook een eventuele zorgverlener. Rolstoelkleding valt in de categorie aangepaste kleding.
Toepassing
Rolstoelkleding is bedoeld voor mensen permanent een rolstoel gebruiken. Het kan daarbij gaan om verschillende type rolstoelen en rolstoelgebruikers. Iemand met bijvoorbeeld een dwarslaesie in een hand bewogen rolstoel heeft een andere kledingvraag dan iemand met MS is een elektrisch gestuurde rolstoel.
Waar het om gaat is enerzijds dat de kleding is aangepast aan de zittende houding. Anderzijds dat het aan- en uitkleden makkelijker wordt.
Algemene kenmerken rolstoelkleding
Het meest kenmerkende kledingstuk in een rolstoel is de broek. Wanneer je zit merk je dat de achterkant van de broek lengte te kort komt. Daarom zie je bij broeken vaak dat de achterkant verhoogd is. Of is er extra zitruimte (bolling) gecreëerd in de broek voor het eventueel dragen van incontinentiemateriaal. Aan de voorkant is de broek wat verlaagd. Dat zit een stuk prettiger en knelt minder in de buik.
Vaak wordt er gebruik gemaakt van handige sluitingen om het gebruik makkelijker te maken. Zoals elastiek of klittenband. In broeken zie je ook bijvoorbeeld ritsen in de zijnaad waardoor iemand ook liggend kan worden aangekleed.
Een ander kledingstuk wat is aangepast op de rolstoelgebruiker zijn rolstoeljassen en -capes. Kenmerkende eigenschappen zijn een bredere onderkant, zodat het zitten prettig is zonder dat de jas om de benen knelt. Ruime armsgaten waardoor het makkelijker wordt om je armen in de mouwen te steken. Of bij een rolstoelcape, geen mouwen, waarbij schouders worden ontzien.
De meeste andere kleding die gedragen wordt in een rolstoel kun je gewoon kopen in de winkel. Zoals sweaters, blouses en t-shirts. Soms is het handig om wat aanpassingen te laten maken, zodat het aan- en uitkleden makkelijker wordt. Zoals het vervangen van een knoopssluiting met klittenband. Of een achtersluiting maken in een overhemd. Zoek je specifieke kleding met specifieke functionaliteit, dan valt dat in de categorie aangepaste kleding of pdl-kleding.
Koude benen in een rolstoel
Mensen die in een rolstoel zitten hebben vaak koude benen en je ziet dan ook de oplossing om een dekentje over de benen te dragen. Een oplossing voor rolstoelgebruikers is een beenhoes eventueel met voetenzak. Dat is ontworpen voor de zittende houding, het is makkelijk aan te trekken en er wordt gebruik gemaakt van materiaal dat warm is.
Materiaal van rolstoelkleding
Voor kleding die je direct op je huid draagt, zoals ondergoed, (spijker)broeken, t-shirts, sweaters etcetera. Is het aan te bevelen om rekening te houden met mogelijke huidirritaties als gevolg van dikke naden en materiaalkeuze zoals polyester. Bij een jeans zitten er vaak dikke naden achter op het zitvlak wat drukplekken kan veroorzaken en bij een goed model rolstoelbroek is daar rekening mee gehouden. Daarnaast is materiaal dat hoofdzakelijk uit polyester bestaat niet ademend. Wat betekent dat lichaamswarmte niet goed weg kan en de stof op de huid kan broeien. Probeer broeken te vinden waar ook katoen in is verwerkt.
Voor rolstoelkleding die je buiten draagt zoals een jas of een rolstoelcape is materiaal ook belangrijk. Bijvoorbeeld het gewicht van een jas of poncho. Outdoorstoffen zoals softshell zijn licht in gewicht, winddicht en waterafstotend waardoor het ideaal is bij het dragen in een rolstoel.
Benieuwd of een rolstoelcape wat is voor jou? Bekijk ons aanbod hier.