Deze tekst gaat over een aangepaste rolstoeljas die ik voor een mevrouw heb gemaakt. Zoek je een oplossing die ook makkelijk aan te trekken is, maar minder maatwerk omvat? kijk dan eens bij de rolstoelcape

De rolstoelcape is een lekker warme cape die wind- en waterdicht is en voor de winter met een gewatteerde stof is gevoerd.

nieuwsgierig naar de jas? Lees dan vooral verder.

Mijn eerste rolstoeljas maakte ik voor een mevrouw met een halfzijdige verlamming. De dochter van de mevrouw belde en zei:

“Het aantrekken van een jas is voor mijn moeder pijnlijk en vermoeiend en nu wil mijn moeder niet meer naar buiten”. 
“Wil je eens langskomen en kijken of je kunt helpen?”

Bij de eerste afspraak had ik een ergotherapeut erbij gevraagd. Zij kan precies aangeven welke beweging iemand wel of niet kan maken. Ook was haar dochter aanwezig.

Van mevrouw en dochter hoor ik dan wat zij belangrijk vinden. Terwijl ze dat vertellen, kijk ik hoe iemand beweegt, wat wel lukt en wat niet. Wat ik zag is dat door de halfzijdige verlamming mevrouw scheef in haar stoel zit. Ze gaf aan dat ze veel pijn heeft in haar schouders. Ze kon met haar goede arm de verlamde kant een beetje ondersteunen.

Het belangrijkste is dat mevrouw pijnvrij de jas aan kan doen. Dat ze niet zo vermoeid na het aantrekken. Zodat ze zin heeft in een boodschap doen met haar dochter.

Wat is allemaal belangrijk?

 

Het belangrijkste is dat mevrouw pijnvrij de jas aan kan doen. Dat ze niet zo vermoeid na het aantrekken van de jas. Zodat ze zin heeft in een boodschap doen met haar dochter.
Wat betreft de jas is het belangrijk dat de schouders zo min mogelijk belast worden. Dus weinig bewegen met de schouders is belangrijk. 
Materiaal dat licht is in gewicht en tegelijkertijd wel warm en wind- en waterdicht is. 

Als je nieuwsgierig bent naar het materiaal, vraag hier gratis stofsamples aan.)

Wat nog meer belangrijk is, is dat mevrouw het snel koud heeft en vrijwel altijd koude handen. Dus iets voor haar handen is fijn en wijde mouwen, zodat ze haar handen in de mouwen kan steken (overkruist, snap je?) Oh ja en wel netjes, want mevrouw ging altijd graag mooi gekleed.

Inmiddels was er in mijn hoofd een ontwerp ontstaan.

Hoe ging het tot dusver:

Dochter wilde met haar moeder een boodschap doen. Dan moest er een een hulpverlener, soms twee gebeld worden.
wachten

Dan werd de jas aangetrokken. Omdat een arm omhoog doen geen optie was, werd er gesjord.
Daarna moest zij rusten, want het was erg inspannend.
Waardoor zij zei, laat maar, dit wil ik niet. Er was bij mevrouw weerstand ontstaan voor het aantrekken van de jas.

Dan werd de jas aangetrokken. Omdat een arm omhoog doen geen optie was, werd er gesjord. Daarna moest zij rusten, want het was erg inspannend. Waardoor zij zei, laat maar, dit wil ik niet. Er was bij mevrouw weerstand ontstaan voor het aantrekken van de jas.

Kledingtip:

Omdat ik geen rolstoeljassen standaard in mijn assortiment heb. Heb ik als eerste haar huidige winterjas aangepast. Zo kon mevrouw al ervaren wat het gemak is.

Dit is vrij eenvoudig om zelf te doen als je handig bent met de naaimachine. 
Ik heb de jas aan de achterkant opgeknipt.
Er een strook tussen gezet en daarop een klittebandsluiting gemaakt.
De achterkant is een stuk korter gemaakt. Zo kon mevrouw van voren worden aangekleed en als direct meer gemak ervaren.

Meer tips kun je vinden in het E-book Eerste Hulp Bij Aankleden

 

 

oh ja en als je een jas koopt, kijk of je een raglanmouw kunt vinden.

Het resultaat:

Ik ging terug naar mijn atelier en ging aan de slag.

In dit korte fragment beschrijf ik de jas.

https://youtu.be/s5MWHhk13_A

Het is een jas geworden van softshell gevoerd met een gewatteerde voering. De voorlengte gaat tot over de knieen en er is een extra beenstuk bij geleverd. Die kan aan de jas worden bevestigd, zodat ook de onderbenen warm en droog blijven. En omdat het een dame betreft heb ik er een bontsjaal, handmof en muts bij gemaakt.

Van eerste rolstoeljas naar een product in de webshop. Mijn eerste rolstoeljas maakte ik voor een mevrouw met een halfzijdige verlamming.

Dankzij deze jas, kan haar dochter zonder extra hulp de jas aantrekken bij haar moeder. Het kost vele malen minder energie. Mevrouw heeft het warm. En weerstand is verdwenen. 

Hoe leuk is het, als je voor je moeder zo’n totale winteroutfit kan aanschaffen?

Dat kan op aanvraag, neem hiervoor contact op via de contactpagina.

Toch liever een rolstoelcape?

De rolstoelcape is een product wat ik heb ontwikkeld voor de passieve rolstoelgebruiker. De cape is makkelijk aan te trekken en lekker warm en zo kun je ook makkelijk met je moeder naar buiten, zonder een jas op maat te laten maken.

Kijk op deze link om de capes te bekijken: daprfashion.nl/rolstoelcape

De rolstoelcape is een lekker warme cape die wind- en waterdicht is en voor de winter met een gewatteerde stof is gevoerd.

Met dappere groet en graag tot ziens.

Daphne

De waardering van daprfashion.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 74 reviews.