4 aanpassingen om makkelijker je jas aan te trekken in de rolstoel
Dat wordt genieten!
Herken je dat? Je wil samen even een naar buiten, maar je kijkt op tegen het aantrekken van je jas in de rolstoel.
Het is bijvoorbeeld lastig om de armen in de mouwen te steken. Het naar voren buigen in de rolstoel lukt niet zo goed. En als je de jas aan hebt, dan bolt het wat op en is er te veel stof achter de rug. Kortom gedoe, het zit niet lekker en je hebt niet zo’n zin meer.
Dat kan anders!
Er zijn oplossingen die je gaan helpen om het aantrekken van een jas makkelijker te maken. In dit blog lees je hoe je een gewone jas transformeert naar een rolstoeljas. Het aantrekken wordt makkelijker. Het draagt prettiger.
Zodat je meer zin krijgt om samen naar buiten te gaan.
Met deze 4 aanpassingen wordt het aantrekken van een jas in een rolstoel een stuk makkelijker:
1. Voorkom te veel stof achter de rug, door het achterpand aan te passen.
2. Steek makkelijk de armen in de mouwen, dankzij een extra sluiting aan de achterkant.
3. Meer ruimte voor je armen dankzij het groter maken van het armsgat.
4. Een jas die prettig draagt, doordat je de zijnaden opent.
N.B. je hoeft niet alle vier de punten toe te passen om meer gemak te ervaren. Begin bij punt 1 en ervaar wat het voor je doet. Dit is vaak al een hele aangename verandering. Per punt lees je welk probleem er wordt opgelost en wordt beschreven hoe je dat kunt doen. Zo kun je voor jezelf een inschatting maken wat het beste is voor jou.
1. Voorkom te veel stof achter de rug, door het achterpand aan te passen
Wanneer je een jas in een rolstoel aantrekt, is het belangrijk dat de rolstoelgebruiker een stuk naar voren kan buigen. Zo kan de achterkant van de jas glad tussen de rug en de rugleuning glijden.
Wanneer het naar voren buigen niet lukt. Of de achterkant van de jas is langer dan de zitting. Dan vormt zich onderaan de rug een prop stof of kunnen er vouwen ontstaan. Dat zit het niet lekker en er ontstaat het risico op drukplekken en huidirritatie.
Een oplossing hiervoor is om een deel van de stof weg te nemen uit de achterkant van de jas. Dat ziet eruit zoals op het plaatje. Zowel uit het midden alsook de onderkant wordt stof weggenomen. Op deze manier kan de stof glad achter de rug en kan het aantrekken op een rustige manier gebeuren.
Bijkomend voordeel is dat door de opening die er nu is aan de achterkant van de jas, er meer bewegingsruimte ontstaat om de jas aan te doen. Dan wordt eerst de ene arm in de mouw gestoken. De jas wordt dan over het hoofd gedaan. En door de korte achterkant ontstaat er meer bewegingsruimte om de andere arm ook in de mouw te steken.
En eenmaal aan? Je ziet er niks meer van.
2. Steek makkelijk de armen in de mouwen, dankzij een extra sluiting aan de achterkant.
Deze aanpassing is geschikt wanneer iemand stijve schouders heeft en daardoor zijn/haar armen lastig omhoog kan brengen. Door de achterkant van de jas te openen, kan de jas van voren worden aangetrokken. Deze manier van aankleden kan alleen met hulp worden gedaan.
Indien nodig kan de jas ook worden open geritst aan de voorkant. Dan ontstaat er zowel voor als achter een opening en kun je de jas in twee stukken delen. Op deze manier kunnen de armen één voor één in de mouw geschoven worden. De jas kan aan de achterkant worden gesloten met een klittenbandsluiting. En vervolgens dicht geritst van voren.
Dat is een ware opluchting voor mensen met stijve of stramme schouders.
Aan de achterkant moet je de jas kunnen sluiten. Klittenband is voor een jas het meest ideaal om te gebruiken. Het is plat en nauwelijks voelbaar. Het is handig om aan de rugzijde een extra strook stof te stikken waarop je het klittenband stikt.
Wanneer iemand gevoelig is voor drukplekken, dan volstaat het ook om alleen in de hals een sluiting te maken en verder de jas glad achter de rug te strijken met de hand.
N.B. Deze aanpassing kan, maar hoeft niet in combinatie met stap 1 gedaan te worden. Het is afhankelijk van de situatie.
3. Meer ruimte voor je armen dankzij het groter maken van het armsgat.
Bij stramme schouders of spierspanning in de armen lukt het meestal nog wel om 1 arm in de mouw te steken. De andere arm is veel lastiger en kan blijven ‘steken’ in het armsgat. Op die plek komt de stof op spanning te staan en zie je vaak dat de stof scheurt. Dàt is de plek in de jas waar meer ruimte nodig is. Die plek is vanaf de oksel naar beneden toe.
Je kunt dit oplossen door een stuk stof in een ruitvorm op die plek in het armsgat en zijnaad te (laten) stikken. Het liefst in een vergelijkbare kleur als de jas. Het komt niet zo precies aan, want als de jas eenmaal aan is, is de aanpassing niet meer zichtbaar.
Op de foto wordt aangegeven waar deze plek is. En welke vorm stof erin gezet kan worden.
Deze aanpassing kan, maar hoeft niet in combinatie met een andere aanpassing gedaan worden. Het is afhankelijk van de situatie.
4. Een jas die prettig draagt, doordat je de zijnaden opent.
Deze laatste aanpassing is gericht op vergroten van het draagcomfort nadat de jas (makkelijker) is aangetrokken.
Jassen die ontworpen zijn om mee te lopen zijn vaak wat smal onderaan. Dat merk je, want zodra je ermee gaat zitten, dan voelt de jas strak op de bovenbenen. Je krijgt de neiging om de jas wat omhoog te schuiven of open te ritsen. Wat er vaak gebeurt is dat de jas opbolt bij de buik en de kraag omhoog schuift.
Je kunt dit oplossen door de zijnaad van onderaf te openen tot waar de zitting (je heup) begint. Dan geef je de jas de ruimte bij de bovenbenen. Dat ziet er beter uit en voelt ook aangenamer.
Zodra je de jas hebt opengeknipt, kijk bij het zitten dan hoeveel de jas aan de zijkant zich opent. Dat heeft de vorm van een langwerpig driehoek. Als dat meet, dan kun je in die afmeting er een stuk stof inzetten. Zo blijft de rolstoelgebruiker lekker warm.
Met deze 4 aanpassingen wordt het aantrekken van je jas in een rolstoel en stuk makkelijker. Eigenlijk transformeer je je gewone jas in een rolstoeljas.
Wat is de tip die je als eerste gaat toepassen? Laat het ons weten! We horen graag van je.
Wil je liever een jas zonder mouwen? Lees dan nog even verder.
Bij DAPR Fashion geloven wij dat het mogelijk is om naar buiten te gaan zonder gedoe van kleding. Soms is het daarbij nodig om de stap te maken naar een jas zonder mouwen oftewel de rolstoelcape.
Waarbij het aanpassen van bestaande kleding gericht is op comfort bieden binnen het bestaande kledingstuk. Is een rolstoelcape ontworpen vanuit een andere benadering. Het ontwerp is gericht op comfort bieden, gemak bij het aankleden en er stijlvol uitzien. Daarbij is zowel de keus voor pasvorm alsook het materiaal van groot belang.
Wij bieden capes die ontworpen zijn voor mensen in een duwrolstoel. We hebben capes die over het hoofd worden aangetrokken en capes die van voren open geritst kunnen worden. Die laatste worden het meest gekozen voor mensen met bijvoorbeeld dementie die het onprettig vinden om kleding over het hoofd aan te trekken.
Klik hier om naar ons aanbod rolstoelcapes te gaan.