Wat is aangepaste kleding?
Aangepaste kleding is kleding dat is aangepast naar de behoefte van mensen met een fysieke beperking. Deze kleding is geschikt voor mensen van alle leeftijden.
Het doel is zelfredzaamheid en menswaardigheid te bevorderen van zowel zorgvrager alsook de zorgverlener. Dat betekent dat je met zo min mogelijk moeite en tijd jezelf of iemand anders wil kunnen aan- en uitkleden. Met andere woorden dan is er meer tijd en energie over voor de dingen die belangrijk voor je zijn.
Toepassing
Aangepaste kleding is geschikt voor mensen met incontinentieproblemen. Zo heeft een broek een verhoogd achterpand of elastiek in de broekband. Het kan gaan om knoopjes van een overhemd die lastig open en dicht gaan als gevolg van minder goed zicht en grip of handmotoriek. Of het aantrekken van een jas dat niet meer zo goed gaat als gevolg van beperkte schoudermobiliteit. Bij een aangepaste jas zie je dan vaak een andere of ruimere mouwinzet of is er een achtersluiting.
Het gaat om kleding die zo is ontworpen dat het gemak geeft bij het aan- en uitkleden en er zoveel mogelijk uitziet als gewone kleding. Of het gaat om bestaande kleding dat wordt aangepast.
Wat is het verschil tussen aangepaste kleding en PDL-kleding?
Het verschil tussen aangepaste kleding en PDL-kleding is niet altijd even duidelijk. De termen worden bij leveranciers en aanbieders ook vaak door elkaar gebruikt. Dat kan het lastig maken om te vinden wat je zoekt.
Het verschil tussen aangepaste kleding en PDL-kleding is dat er bij aangepaste kleding vaak wat meer aandacht voor stijl en mode is. En bij PDL-kleding vooral de focus ligt op het functioneel oplossen van een probleem.
Aangepaste kleding is meer een verzamelnaam waarbinnen PDL-kleding valt. En is wat meer gericht op de actieve zorgvrager en PDL is meer gericht op de passieve zorgvrager.
Ken je ons aanbod al? Bekijk het hier.