.Als je in een rolstoel zit of veel stilzit kan warm blijven een hele kunst zijn. Ik geef je tips die bijdragen aan warm blijven.

Een muts op een must. Feit of fabel?

Vroeger leerde ik dat je via je hoofd de meeste warmte verliest. Dus een muts op is een must in de kou. Maar is dat wel zo?

Wetenschappers hebben zich er over gebogen en dat klopt niet helemaal. Je verliest niet meer warmte via je hoofd dan via andere plekken van het lichaam. Je hoofd en borststreek is wel het meest gevoelig voor verandering van temperatuur. Dus als je warm bent aangekleed en je hebt geen muts op dan voelt het wel extra koud.

Het is dus minstens zo belangrijk om het hele lichaam warm te houden. Een rolstoelcape bijvoorbeeld die de rug goed warm houdt. Wanten aan je handen of een handmof. Wat ook heel fijn is is een schapenvachtje op je stoel leggen. Wol is fantastisch, dat komt later in dit stuk naar voren.

En die muts? ach, dat moet je natuurlijk lekker zelf beslissen of je dat fijn vindt ;).

Wanten aan je handen of een handmof. Wat ook heel fijn is is een schapenvachtje op je stoel leggen. Wol is fantastisch, dat komt later in dit stuk naar voren.

Wol is echt fantastisch

Ik heb het net al even aangestipt, maar echt, wol is fantastisch om je warm te houden. Het is een goede isolator tegen kou, doordat er tussen de vezels veel stilstaande lucht bevindt. Die stilstaande lucht neemt je lichaamswarmte op en daardoor blijf je zelf lekker warm. Omdat stilstaande lucht niet geleid blijft het in de stof. Alleen als het hard waait verdwijnt dat effect.

Daarnaast kan wol veel vocht opnemen (dus ook lichaamswarmte). Dat is natuurlijk fijn omdat je bij zweten je niet direct koud wordt op bijvoorbeeld je rug. Dus wollen kleding is voor binnen prima en dan denk ik vooral aan bovenkleding: truien en vesten. In sommige broeken is ook wol verwerkt, denk aan cashmere of zuivere scheerwol. Wol is minder geschikt om veel te wassen, daar is de stof te kwetsbaar voor. Vaak volstaat een nacht buitenhangen (zeker in de vorst).

Andere materialen dan wol

Er zijn vele outdoormaterialen anders dan wol die je goed warm houden. Vaak zit hem dat in de combinatie tussen wind- en waterdicht zijn. Zoals veel outdoorstoffen, waaronder softshell die ook bij de rolstoeljassen gebruikt worden. Het fijne hiervan is dat het ook licht is in gewicht, dus weinig of minder gewicht op de schouders.

Fleece zie je natuurlijk ook veel. Lekker een dekentje over je benen. Dat is natuurlijk prima. Ik ben zelf niet in alle situaties fan van fleece, omdat er polyester in zit. Voor een dekentje is het prima, voor een pyama niet. Het kan je lichaamswarmte niet afvoeren en je kunt er een klamme rug van krijgen, met een koude of stijve rug tot gevolg.

Koude voeten? 

Gebruik bijvoorbeeld wollen inlegzolen. Dat is ook fijn als je in een rolstoel zit en de voeten op een metalen voetenplankje staan. Dan voel je de kou minder. Binnen kun je wollen sloffen dragen of schoenen van fleece met een rubber zool.

Alternatieve manieren om warm te blijven

Gebruik een verwarmende massageolie of spierolie om je spieren warm te houden en doorbloeding te stimuleren.
Winkels waar je deze olien kunt vinden: De groene Linde of De Wikkelfee

Mijn collega Thobien Robberts kan je daar alles over vertellen. Zij geeft ontspannende massages aan mensen met een beperking en maakt gebruik van aromatische oliën daarbij. Haar favoriet voor een verwarmende olie: lavendel met koper.

Heb jij tips hoe je zorgt dat je warm blijft? Laat het ons hieronder weten.