Kledingtips bij Parkinson
Het blog kledingtips bij Parkinson laat je zien dat aangepaste kleding een uitkomst biedt bij mensen met Parkinson.
Voor mensen met Parkinson kan het aan- en uittrekken van kleding soms lastig zijn. Het vraagt extra concentratie en tijd. En dat kost energie. Het is belangrijk om goed te plannen, zodat je de tijd neemt die nodig is. De praktijk laat zien dat dat niet altijd lukt. En dat daarom soms kledingkeuzes worden gemaakt die niet wenselijk zijn.
Zoals het dragen van een joggingbroek. Of een jas achterstevoren aan hebben in een rolstoel.
De kledingtips in dit blog zijn gericht op aanpassingen doen in bestaande kleding om zelfredzaamheid te stimuleren. Daarnaast zijn het tips waardoor je energie bespaart met het aan- en uitkleden.
Want uiteindelijk gaat het niet om kleding alleen. Voor ons bij DAPR Fashion gaat het om aandacht zonder de afleiding van kleding. Dan is er ruimte om bijvoorbeeld samen even een ommetje te maken.
Ik hoop dat je er wat aan hebt en dat je meer gemak gaat ervaren.
Met vrolijke groet,
Daphne
Maatcoupeuse en ontwerper DAPR Fashion
Kledingtips voor het makkelijker aan- en uittrekken van een broek
Het meest lastige bij het aan- en uittrekken van een broek is vaak het vastpakken van de rits. En het open- en dichtdoen van de broek met behulp van een knoop.
Er zijn kleine wijzigingen mogelijk om van een bestaande broek meer gemak te ervaren.
Zo kun je de knoop vervangen met een broekhaak. Of je vervangt de knoopsluiting met een klittenbandsluiting. Om de rits makkelijker vast te pakken doe je er een sleutelhangringetje of ritshulp aan.
Op de foto zie je het resultaat.
Voorbeeldbroek met haaksluiting en ritsringetje.
Het dragen van een riem vormt vaak een belemmering. Door achter in de band elastiek te plaatsen is een riem niet meer nodig. Ook is het dragen van bretels een goede manier om geen riem te hoeven dragen
Broeken-met-elastiek maken het aan- en uitkleden makkelijker. Vaak is het dan weer mogelijk dat mensen zelfstandig naar het toilet kunnen. Bij het dragen van incontinentiemateriaal is het fijn als dat niet zichtbaar is aan de buitenkant, zodat je er verzorgd uitziet. Let daarom bij de aanschaf van een broek erop dat de achterkant verhoogd is.
Materiaaltips
Voor optimaal draagcomfort is het juiste materiaal van belang.
Als je op zoek gaat naar broeken met elastiek in de band. Dat kan een pantalon zijn of een joggingbroek. Dan is het materiaal vaak van 100% polyester, een kunststof. Voordeel is dat het niet kreukt en je het elke dag kan wassen zonder dat het kleur en vorm verliest. Zo heeft een joggingbroek vaak een zachte laag aan de binnenkant. Dat voelt heerlijk zacht, maar kan niet goed lichaamswarmte afvoeren. Daardoor kunnen huidirritaties ontstaan. Een ander nadeel van 100% polyester is dat het zweetstof is en geurtjes er makkelijk in blijven hangen.
Dus als je broeken koopt, kijk of er zoveel mogelijk katoen in zit. Een beetje stretch (voor draagcomfort). En een vleugje polyester (voor vorm- en kleurbehoud).
Dat overhemd en die verrekte knoopjes
Net als bij de broek kunnen ook de knoopjes van een overhemd gedoe opleveren. Ook hier kun je de knoopjes vervangen met klittenband. Door de knoopjes er op te stikken ziet het overhemd er gesloten ook netjes uit. Zo voorkom je dat gedoe en zie je er niks van.
Een andere oplossing is om het knoopsgat iets groter te maken, zodat het insteken van de knoop wat makkelijker wordt. Eventueel in combinatie met een groter knoopje. Een hulpmiddel zoals een knopenhaak kan hierbij een uitkomst bieden.
Omdat overhemden vaak niet van stretchstof gemaakt zijn, is het praktisch om een maatje groter te dragen. Dat maakt het aankleden net wat makkelijker.
Achtersluiting in een overhemd of trui
Wanneer het moeilijk is om armen door de mouwen van een trui, overhemd of jas te steken kan dat gedoe opleveren. Dat kost energie, en soms is het pijnlijk voor degene die het kledingstuk aankrijgt.
Dit kun je oplossen door de achterkant van het kledingstuk openen en het kledingstuk van voren aan te trekken. Op deze manier worden de schouders ontlast en gaat het aankleden makkelijker. Dit wordt vaak toegepast bij rolstoelgebruikers. Dan wordt het kledingstuk netjes achter de rug gladgestreken.
Achtersluiting in een trui met drukkers.
Twee mogelijkheden om een opening te maken aan de achterkant in kleding:
- De eerste manier is om de achterkant open te knippen tot de kraag. Het kledingstuk wordt over het hoofd aangetrokken. Het kledingstuk kan van voren verder aangetrokken worden.
Gebruik een zigzagsteek om te voorkomen dat de stof rafelt. Na het aankleden kan de stof achter de rug glad worden weggestreken. - De tweede manier is om de achterkant in het geheel open te knippen. Dat betekent dat het geheel van voren wordt aangetrokken en het kledingstuk niet over het hoofd hoeft worden gedaan. Je zal bij deze manier wel een sluiting moeten maken om te voorkomen dat kledingstuk openvalt. Dat kan door een beleg (een extra strook stof) achter 1 zijde te stikken en daarop een sluiting te maken. Dat kan klittenband zijn of babydrukkers. Beide zijn erg plat en nauwelijks voelbaar. Hiermee voorkom je drukplekken of irritatie op de huid.
Deze mogelijkheden worden vooral toegepast bij kleding als overhemden, japonnen, onderhemden etc. Het kan ook worden toegepast in een jas. Maar dan heb je te maken met een extra uitdaging om de voering netjes af te werken. En vaak zijn er meer details om rekening mee te houden zoals een kraag of capuchon. En is de stof dikker waardoor een opening maken in het achterpand niet altijd voldoende is. Soms is het nodig om ook stof te verwijderen. Je kunt dan ook overwegen om een rolstoelcape (/rolstoelcape/) aan te schaffen.
Tot slot
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met dit blog kledingtips bij Parkinson. En dat je hebt kunnen zien dat er nog veel mogelijk met je bestaande kleding. Soms is een kleine aanpassing in bestaande kleding al voldoende om meer zelfredzaam te zijn. Of om te ervaren dat het aan- en uitkleden makkelijker gaat en minder energie kost.
Heb je daar een aanvulling op of heb je een vraag? Ik lees het graag terug.
En mocht je nou gedoe ervaren met het aantrekken van een jas, onze rolstoelcapes maken het aankleden een stuk makkelijker.
Aardige tips. Nog een vraag. Mijn vader van 97 kan moeilijk staan zonder steun. Nu heeft hij problemen bij het optrekken van zijn broek na toiletbezoek. Hij mist steun omdat hij beide handen nodig is om zijn broek op te hijsen. Is er een handige tip.
Alvast bedankt,
Beste heer/mevrouw Hofman,
Hartelijk dank voor uw reactie. Het aantrekken van de broek zelf kan makkelijker worden met een broek met elastiek in combinatie met een bretelsklem of iets vergelijkbaars. Mocht hij zich zittend kunnen verplaatsen van toilet naar stoel en dan opstaan, dan zou een korte rits in de zijnaad ook makkelijk kunnen zijn.
Het werkelijk fysiek steun bieden tijdens het broek ophijsen, is denk ik meer het expertisegebied van een ergotherapeut. Wellicht zijn er steunen die te bevestigen zijn aan de muur of methodes in lichaamshouding en beweging voor die dit makkelijker voor hem kunnen maken. Ik hoop dat u hier iets mee kunt.
met dappere groet,
Daphne