Zo blijf je warm in een rolstoel, deze tips kunnen je helpen.
Om warm te blijven in een rolstoel tijdens het ommetje, is het belangrijk om er warm aan te beginnen.
In dit blog lees je onder andere over: wat te doen bij koude voeten? En hoe zorg je er nou voor dat de benen warm blijven tijdens een ommetje. Dit wordt gecombineerd met materiaaladvies en kledingsuggesties.
Met als doel dat je warm blijft in een rolstoel en je heerlijk warme ommetjes tegemoet gaat!
Naar buiten gaan, begint binnen.
Heb je te maken met koude voeten? Of voeten die snel afkoelen, zodra je buiten bent? Misschien herken je dat wel. Dat is erg vervelend, maar gelukkig ook op te lossen!
Het begint bij de voorbereiding. Zorg voor warme voeten, voordat je naar buiten gaat. Dat kan door sokken op de verwarming te leggen. De voeten te masseren met bijvoorbeeld Arnica-olie of tijgerbalsem. Of voorzichtig warm te föhnen.
Vervolgens is het prettig om schoenen te dragen die goed aansluiten aan de voet, handig met klittebandsluiting. Heb je een vetersluiting? Zorg ervoor dat de veters niet te strak zitten, dat kan de bloedsomloop afknellen.
Het is aan te raden om te kiezen voor een schoen met een rubber zool. De rubberzool houdt de kou die van de metalen voetensteun afkomt beter tegen dan een leren zool.
Voor extra warmte kun je wollen inlegzolen in de schoenen doen. Wist je dat er ook elektrische inlegzolen bestaan? Via deze link kom je bij een aanbieder: elektrische inlegzolen.
Vergeet niet de sokken!
Wollen sokken zijn het allerfijnst. Wol is zo heerlijk omdat als de voeten warm zijn geworden, dan blijft de warmte in de vezels van de wol. Grote kans dat voeten dan ook buiten langer warm blijven.
Wollen sokken zijn het allerfijnst. Wol is zo heerlijk, omdat, wanneer de voeten warm zijn geworden de warmte in de vezels van de wol blijft. Grote kans dat voeten dan ook buiten langer warm blijven.
Veel outdoorwinkels verkopen merino- of angorawol sokken met een beetje polyester. Polyester zorgt voor vormbehoud, waardoor sokken wat minder snel afzakken. Gaat je voorkeur uit naar schapenwol van Hollandse bodem? Kijk eens bij de producten van Texelana. Deze producten worden van Texelse schapenwol gemaakt.
Kijk ook eens bij: Eerste Hulp bij koude voeten in een rolstoel voor meer tips om warme voeten te krijgen en te houden.
Om nog even bij de wol te blijven.
Heb je er wel eens aan gedacht om een schapenvacht op de zitting van de rolstoel te leggen? Dat is zalig warm en ook heel zacht. Het is zo fijn voor iemand die de hele dag zit.
Een alternatief is om een wollen plaid of fleecedeken om de zitting te vouwen. En vervolgens vast te maken met bijvoorbeeld veiligheidsspelden. Of dat je er een kussenhoes maakt of laat maken. Handig is wanneer je het makkelijk kunt afhalen om even te wassen. Een alternatief dat wasbaarder is, is badstof. Het is iets minder warm dan wol of fleece, maar ook prettig om op te zitten.
Soms zie ik weleens een rolstoel met een opening tussen de rugleuning en de zitting. Het kan prettig zijn om daar een rolletje badstof of een wollen sjaal in te doen. Dit voorkomt koude tocht onderin de rug. Uiteraard rekening houdend met de mogelijkheid of dit drukplekken geeft.
Doordat iemand al prettig zit, is het extra fijn als er niet een extra transfer of tilmoment nodig is om een beenhoes aan te doen. Het is prettig om een beenhoes te kiezen die niet onder de billen gaat.
Voor ons bij DAPR Fashion is dit een belangrijke overweging geweest tijdens het ontwerpen van de beenhoes. We hebben bewust gekozen om deze niet onder de billen door te laten lopen. Zo voorkom je niet alleen extra transfers en/of tilmomenten. Het betekent ook dat de beenhoes door 1 persoon aangetrokken kan worden, zonder gedoe.
Dat geeft een vrij gevoel en kun je eerder en makkelijker genieten van een fijn ommetje.
Hoe zorg je dat je benen warm blijven?
Nu de voeten en billen warm zijn, gaan we verder naar de benen.
Een afweging die je kunt nemen, begint bij de voorbereiding door bijvoorbeeld een thermo-onderbroek of -legging onder de kleding aan te trekken. Of dit werkt en bijdraagt is een persoonlijke afweging. Wat is er qua energie en fysieke belasting mogelijk? Het is ook afhankelijk hoe kouwelijk iemand binnen is, omdat het vaak betekent dat dubbele broeken dan de hele dag gedragen worden.
Wat iets eenvoudiger is om rekening mee te houden, is het materiaal van de broek. Een jeansstof voelt vaak wat kouder aan dan bijvoorbeeld een ribstof of een joggingstof. Er bestaan nu ook joggjeans, dat zijn broeken met een jeans uitstraling, maar zijn met jersey verwerkt en daardoor veel zachter en soepeler.
Een stof op katoenbasis voel vaak prettig aan. Zo kun je ook kijken of een broek polyester heeft, dat zorgt dat kou minder goed door de stof komt.
Het nadeel daarvan is, is dat de huid minder goed lichaamswarmte kan ventileren. Veel broeken met elastiek uit de winkel zijn 100% polyester en dat kan huidirritatie tot gevolg hebben. Wellicht het uitproberen waard om daar extra op te letten.
Los van het materiaal van de broeken (of rokken natuurlijk) kun je beginnen met een dekentje over de benen te leggen.
Vaak is een fleece dekentje of wollen plaid een eerste oplossing. Het nadeel hiervan is, is dat dekentjes en plaids vaak tussen de wielen glijden. En dat het in de praktijk toch vaak lastig blijkt om de benen volledig te bedekken. Ons advies is dan ook zijn om een beenhoes aan te schaffen. Dat voorkomt frustratie van een dekentje dat wegglijdt. Zodat aandacht zonder afleiding makkelijker wordt.
Laagjes, laagjes, laagjes
Nu de benen, voeten en billen lekker warm zijn gaan we naar het bovenlichaam. Het dragen van laagjes vinden mensen vaak het fijnst. Begin met warm ondergoed, bijvoorbeeld van wol of thermo. Met daarover eventueel nog een shirt en vervolgens een vest. We zien in de praktijk dat een vest makkelijk aan te trekken is. Maar het is ook handig om even een stukje open te ritsen mocht het toch wat warm zijn.
Vervolgens is het bij het aanschaffen van een winterjas erg prettig als in de zijnaad aan de onderkant ritsen zijn gemaakt. Als je die opent, voorkom je dat de jas opbolt en omhoog komt. Deze jassen zijn vaak te vinden bij outdoorwinkels en zijn bedoeld om op de fiets meer bewegingsvrijheid te krijgen.
Om het aantrekken van een winterjas makkelijk te laten verlopen is het fijn als de armsgaten ruim zijn. Dat betekent wellicht dat een maatje groter kopen de oplossing is.
Het allerbelangrijkste van het materiaal van een winterjas is dat het winddicht is (maar wel ademend). Dat betekent dat er geen koude wind door de jas kan binnendringen. En je lichaamswarmte niet kwijtraakt. Extra eigenschappen voor een optimaal resultaat is waterdicht of waterafstotend en een warme voering.
Is een winterjas echt teveel gedoe of vind je dat het niet de uitstraling heeft die je wenst? Kijk eens bij onze rolstoelcapes.
Muts, sjaal en wanten
Het makkelijkst om handen warm te krijgen en behouden is ze lekker warm onder de cape te stoppen met de handen in de mouwen van een vest gestoken.
Maar een andere optie zijn natuurlijk wanten of een handmof. Ook hiervoor geldt dat warm naar buiten gaan de grootste kans geeft dat de handen warm blijven. Dus je kunt ze eerst masseren, aan de verwarming opwarmen of binnen al de wanten aan doen tot ze goed warm zijn.
Een sjaal is voor veel mensen fijn om te voorkomen dat er achter bij de hals kou naar binnenkomt. Wol voelt daarbij fijn aan de huid.
Tot slot: de muts
Je hoofd is een van de plekken die het meest gevoelig is voor verandering van temperatuur. Dat betekent dat als je warm bent aangekleed en je hebt geen muts op dan voelt het wel extra koud. Dus, niet de muts vergeten als je aan je ommetje begint!